Τελευταία Νέα
© Copyright Pireas Plus
Ανάπλαση

Πλατεία Κοραή

Category
Ανάπλαση
About This Project

Σημείο αναφοράς για δημότες και επισκέπτες

Σκοπός της ανάπλασης της πλατείας Κοραή είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας και της αισθητικής παράλληλα με τη βιοκλιματική και λειτουργική αναβάθμιση όλης της περιοχής.

Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση της πλατείας Κοραή και των πεζοδρόμων Δραγάτση και Καραΐσκου οι οποίες την περιβάλλουν, λαμβάνοντας υπόψη την εμβληματική παρουσία του Δημοτικού Θεάτρου και τη διαμόρφωση της πλατείας έναντι του θεάτρου από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Το έργο στοχεύει:

1. Στη γενικότερη αρχιτεκτονική και βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής.

2. Στην αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων (προβλέπει την οργάνωση των χώρων εστίασης) και των χώρων πρασίνου από τους πολίτες και τους επισκέπτες του Δήμου Πειραιά.

3. Στην εύκολη πρόσβαση προς και από τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ.

Η ανάπλαση επιτυγχάνεται μέσα από τις ακόλουθες γενικές παρεμβάσεις συνολικής επιφάνειας περίπου 8.000 τ.μ.:

Πλατεία Κοραή 4.280 τ.μ., οδός Δραγάτση 1.220 τ.μ., οδός Δραγάτση έμπροσθεν Δημαρχείου 1.290 τ.μ., οδός Καραΐσκου 1.200 τ.μ.

  1. Στην πλατεία Κοραή προτείνεται κεντρικό συντριβάνι τύπου DRY DECK
  2. Στο κέντρο του πεζόδρομου της Δραγάτση διαμορφώνονται δύο όμοια υδάτινα στοιχεία – καταρράκτες
  3. Δαπεδοστρώνονται οι πεζόδρομοι και η πλατεία με ψυχρά υλικά, διαφόρων τύπων μαρμάρων και γρανιτών, που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο μοτίβο
  4. Οργανώνονται οι περιοχές εστίασης που υπάρχουν ήδη, με πέργκολες ειδικού τύπου
  5. Διαμορφώνονται χαράξεις όδευσης τυφλών χαράξεων όδευσης τυφλών
  6. Αναβαθμίζεται ο αστικός εξοπλισμός με σύγχρονα καθιστικά, ζαρντινιέρες και σύγχρονους υπόγειους κάδους απορριμμάτων
  7. Ενισχύεται η υφιστάμενη βλάστηση
  8. Κατασκευάζεται νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού
  9. Αναβαθμίζεται το υφιστάμενο δίκτυο συλλογής ομβρίων

Γιάννης Μώραλης

Δήμαρχος Πειραιά

Η σχεδιαζόμενη ανάπλαση είναι ένα έργο μακράς πνοής, που θα αλλάξει σημαντικά το κέντρο της πόλης μας. Σε συνδυασμό με την έλευση του ΜΕΤΡΟ, αλλά και τις πεζοπορικές διαδρομές που δημιουργούνται, θα βελτιωθεί σημαντικά η προσβασιμότητα για πεζούς, ποδηλάτες, εμποδιζόμενα άτομα και άτομα με αναπηρία, ενώ θα τονωθεί η εμπορική δραστηριότητα και θα καλυτερεύσει η καθημερινότητα των κατοίκων.
Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, βάσει σχεδιασμού και συνεργασίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου “Πειραιάς Plus” με τον ανάδοχο, να ελαχιστοποιηθεί η όχληση των περιοίκων και η παρεμπόδιση της λειτουργίας των παρακείμενων επιχειρήσεων από τις εκτελούμενες εργασίες. Το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου, σε συνδυασμό με τις άλλες τέσσερις αναπλάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και δρομολογηθεί στις γειτονιές της πόλης, θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του Πειραιά.

Αλέξανδρος Νανόπουλος

Πρόεδρος Β’ Δημοτικής Κοινότητας

Με την ανάπλαση της πλατείας Κοραή ανοίγει μία πολύ σημαντική σελίδα για την πόλη και τον Δήμο μας, καθώς υλοποιείται ένα έργο που θα αλλάξει άρδην την εικόνα του κέντρου.
Με τη βιοκλιματική ανάπλαση κάνουμε ακόμη ένα βήμα προς μία πόλη περισσότερο ανθρώπινη, καλαίσθητη, πράσινη, με καλύτερο μικροκλίμα. Μία πόλη που θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες ζωής στους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Ηλίας Σαλπέας

Διευθύνων Σύμβουλος “Πειραιάς Plus”

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά προγράμματα στο μέγιστο βαθμό προκειμένου να υλοποιήσουμε έργα πνοής τόσο στο κέντρο της πόλης μας όσο και σε όλες μας τις κοινότητες. Υπό αυτό το πρίσμα εντάσσουμε ένα ακόμη σημαντικό έργο, τη βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Κοραή, αλλάζοντας την εικόνα μιας νευραλγικής περιοχής του Δήμου μας.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια, προκειμένου να αποκτήσουμε ξανά ένα τοπόσημο, ένα σημείο αναφοράς που τα τελευταία χρόνια είχε χαθεί.