Τελευταία Νέα
© Copyright Pireas Plus

Blue Lab. Τεχνολογικός εξοπλισμός

Το όραμα του Δήμου Πειραιά για την ύπαρξη ενός χώρου που θα προάγει την πραγματική και εφαρμοσμένη καινοτομία, οδήγησε στη δημιουργία ενός πρότυπου μηχανουργείου του 21ου αιώνα, που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Blue Lab.

Αιχμή του δόρατος στο εργαστήριο τεχνολογίας του BlueLab αποτελούν οι τεχνολογίες του 3D Printing & 3D Scanning, CAD/CAM καθώς και η δυνατότητα ανακύκλωσης απορριμμάτων για δημιουργία πρώτων υλών, στο πλαίσιο μίας καινοτόμου, ψηφιακής, κυκλικής, οικονομίας.

Το πρότυπο εργαστήριο τεχνολογίας του BlueLab στοχεύει στην ανάπτυξη, τον πειραματισμό και τη μετουσίωση επιχειρηματικών ιδεών σε δοκιμαστικά και πρωτότυπα προϊόντα μέσω της εκπαίδευσης και της καθοδήγησης

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός του Blue Lab περιλαμβάνει:

Τρισδιάστατος Εκτυπωτής Fused Deposition Modelling (FDM) 3D Printer Stratasys F270.

Ο επαγγελματικός τρισδιάστατος εκτυπωτής FDM 3D Printer Stratasys F270 ικανοποιεί την ανάγκη κατασκευής πρωτοτύπων και γενικότερων αντικειμένων από πληθώρα πολυμερικών υλικών βιομηχανικού επιπέδου. Η εφαρμογή του συνίσταται στην κατασκευή αντικειμένων έτοιμων προς τελική χρήση, αρχικών πρωτότυπων προϊόντων, εργαλείων και πρωτότυπων προϊόντων ικανών για αρχικές λειτουργικές δοκιμές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μεμονωμένους εξοικειωμένους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να πειραματιστούν στην ανάπτυξη προϊόντων.

Τρισδιάστατος Εκτυπωτής ColorJet Printer 3D Systems Projet 660 PRO.

Ο επαγγελματικός τρισδιάστατος εκτυπωτής ColorJet 3D Printer Projet 660 PRO χρησιμοποιείται  για την κατασκευή έγχρωμων αντικειμένων, μεγάλης λεπτομέρειας, από εξελιγμένα οργανικά υλικά. Συγκεκριμένα, παρέχει τη δυνατότητα κατασκευής έγχρωμων μακετών μεγάλης λεπτομέρειας, έγχρωμων μοντέλων απεικόνισης, έγχρωμων προ εγχειρητικών μοντέλων κ.λ.π. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως από εξοικειωμένους χρήστες για την κατασκευή ιδιαίτερα λεπτομερών έγχρωμων μακετών σε σύντομο χρόνο (αρχιτέκτονες, διακοσμητές, εργολάβοι), αλλά και στην κατασκευή μοναδικών (custom) αντικειμένων όπως έγχρωμες φιγούρες.

Τρισδιάστατος Εκτυπωτής Polyjet Printer 3D Systems ProJet MJP 2500 Plus.

Ο PolyJet 3D Printer 3D Systems ProJet MJP 2500 Plus παρέχει τη δυνατότητα κατασκευής αντικειμένων μεγάλης ακρίβειας. Η χρήση του ενδείκνυται για την κατασκευή πρωτοτύπων και απευθύνεται σε εξοικειωμένους χειριστές. Ξεχωρίζει για την παροχή εξαιρετικού φινιρίσματος στην επιφάνεια εκτύπωσης και χρησιμοποιείται κυρίως  για την κατασκευή αντικειμένων που υπάγονται σε  αισθητικούς ελέγχους.

Τρισδιάστατοι Εκτυπωτές Laser SLA 3D Printers Formlabs Form2.

Ο τρισδιάστος εκτυπωτής Laser SLA 3D Printer Formlabs Form2 μπορεί να κατασκευάσει αντικείμενα με εξαιρετική ακρίβεια, μηχανική και θερμοκρασιακή αντοχή. Οι κύριες εφαρμογές του αφορούν στην κατασκευή καλουπιών κοσμημάτων με τη μέθοδο της χύτευσης, οδοντιατρικών κατασκευών, πρωτοτύπων μικρών διαστάσεων και φιγούρων εξαιρετικής ακρίβειας. Διακρίνεται για την υψηλή ανάλυση και ακρίβεια των εκτυπωμένων αντικειμένων που δύναται να παράγει, επιτρέποντας την κατασκευή σύνθετων λειτουργικών πρωτοτύπων με εξαιρετικό επιφανειακό φινίρισμα και διαστασιολογική ακρίβεια.

Τρισδιάστατοι Layer Plastic Deposition (LPD) Printers διαφόρων μεγεθών.

Οι μικρού μεγέθους φορητοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές Layer Plastic Deposition (LPD) 3D Printers αποτελούνται από έναν 3D Printer ZORTRAX M300, δύο 3D Printers RAISE PRO2PLUS και τρείς 3D Printers CRAFTBOT PLUS. Οι εκτυπωτές 3D αυτής της κατηγορίας μπορούν να κατασκευάσουν αντικείμενα ιδιαίτερα χαμηλού κόστους και η ανοιχτή τους αρχιτεκτονική αποτελεί την ιδανική εκπαιδευτική πλατφόρμα επίδειξης και εκμάθησης της τεχνολογίας του 3D Printing. Η φορητότητά τους αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα.

 Τρισδιάστατοι Σαρωτές

Οι Τρισδιάστατοι Σαρωτές συντελούν τα μέγιστα στην αποτύπωση υφιστάμενων τρισδιάστατων αντικειμένων και στην άμεση μετατροπή τους σε τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα (3D CAD Models). Κατά αυτόν τον τρόπο, υφιστάμενα αντικείμενα αποτυπώνονται και μπορούν να βελτιστοποιηθούν ψηφιακά σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα από ότι θα απαιτούταν εάν σχεδιάζονταν εξ ’αρχής. Τα τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα μπορούν άμεσα να διοχετευθούν για τελική κατασκευή σε3D Printers.

Το Blue Lab διαθέτει 3 ειδών τρισδιάστατους σαρωτές:

  • Επιτραπέζιος Τρισδιάστατος Σαρωτής Desktop 3D Scanner Scan in a box FX Scanner.
  • Τρισδιάστατος Σαρωτής (3D Scanner) Χειρός ARTEC 3D EVA SCANNER.
  • 3D Scanner iSense συμβατό με συσκευή tablet.

 

Λογισμικό σχεδίασης CAD τύπου Solidworks.

Το μηχάνημα κατασκευής πρώτων υλών (filament material) από πλαστικά απορρίμματα  της πόλης δίνει τη δυνατότητα άμεσης ανακύκλωσης και χρήσης τους στο πλαίσιο της πραγματικής κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο χρήστης μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει τα πλαστικά απορρίμματα παράγοντας πρώτες ύλες  για LPD 3D Printers.

Μηχάνημα κατασκευής πρώτων υλών (filament material) 3DEVO ADV.

Το λογισμικό τύπου CAD Solidworks χρησιμοποιείται για δισδιάστατη σχεδίαση σκαριφημάτων (2D sketching), τρισδιάστατη μοντελοποίηση εξαρτημάτων (3D modeling), μοντελοποίηση συναρμολογημένων συνόλων, δημιουργία όψεων συναρμολόγησης και δημιουργία κατασκευαστικών σχεδίων.

Εύχρηστο και κατανοητό, αποτελεί ιδανική επιλογή για την εισαγωγή αρχάριων χρηστών στον «κόσμο» της τρισδιάστατης σχεδίασης. Η εκμάθηση και η χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού αποτελεί βασικό βήμα για την ενασχόληση με το digital manufacturing.

Εξοπλισμός για εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας

Το Arduino Kit SparkFun Inventor’s Kit v4.0 είναι κατάλληλο για την εκμάθηση προγραμματισμού ηλεκτρονικών και την εισαγωγή στην ρομποτική με χρήση αισθητήρων ανάγνωσης. Συνοδεύεται από:

  • Πλακέτες Arduino Uno Rev3
  • Μικροελεγκτικές πλακέτες τύπου Arduino ADK για σύνδεση με κινητά τηλεφωνα
  • Kit αισθητήρων (sensor kit) κ.ά.

 Εξοπλισμός για εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας

Το εργαλείο Raspberry Pi 3 – Model Β+,  αποτελεί έναν εξαιρετικά μικρού μεγέθους υπολογιστή με κύριες εφαρμογές την εκπαίδευση στη δημιουργία, τον προγραμματισμό και την κωδικοποίηση του υπολογιστή, τη ρύθμιση του ως Media Center και την κατασκευή απλών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Συνοδεύεται από:

  • Οθόνες Αφής Raspberry Pi 7’’
  • Kit αισθητήρων SparkFun Essential και Raspberry Pi  Sense HAT για διασύνδεση με αισθητήρες
  • Raspberry Pi  Camera Module V2
  • Κάρτες μνήμης Micro SD κ.ά.

Εξοπλισμός για εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας

Το  Kit εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift είναι κατάλληλο για την προσομοίωση είτε ενός πραγματικού είτε ενός φανταστικού περιβάλλοντος μέσω υπολογιστή. Χρησιμοποιεί ακουστικά εικονικής πραγματικότητας ή περιβάλλοντα πολλαπλών προβολών, σε συνδυασμό με φυσικά περιβάλλοντα ή σκηνικά, για τη δημιουργία εικόνων, ήχων και άλλων αισθήσεων που προσομοιώνουν τη φυσική παρουσία ενός χρήστη σε ένα εικονικό ή φανταστικό περιβάλλον. Έχει εκπαιδευτικό σκοπό ώστε ο εκπαιδευόμενος να είναι σε θέση να «κοιτάξει γύρω» τον τεχνητό κόσμο, να κινηθεί γύρω του και να αλληλοεπι­δράσει με εικονικά χαρακτηριστικά ή αντικείμενα.